Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój moduł nr 1. (A_Tox'a)
Autor Wiadomość
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2006-12-31, 00:21   Mój moduł nr 1. (A_Tox'a)

I tak oto w trudach i znoju, na północnych rubieżach naszej Ojczyzny (nr IV), powstaje kolejny przyczynek do teorii o wyższości rozmiaru N nad...
Oto kolejne (na razie wstępne) fazy powstawania mojego modułu:

(Dodałem zdjęcia bezpośrednio do posta jako załączniki,
bo zdjęcia z prywatnej galerii nie są widoczne dla niezarejestrowanych)


DSCN1357-F-N.JPG
Faza "2c"
Plik ściągnięto 383 raz(y) 28,23 KB

DSCN1355-F-N.JPG
Faza "2b"
(nawet "niechc?cy" zgadzaj? si? kolory ?y? http://www.n-orma.pl/porady/zaciski.jpg )
Plik ściągnięto 388 raz(y) 38,03 KB

DSCN1351-F-N.JPG
Faza "2a"
Plik ściągnięto 377 raz(y) 33,3 KB

DSCN1350-F-N.JPG
Faza "1c"
Uwaga! : Profile typu 1 tor, przekop, przykr?cone do cz?? typu 1 tor p?aski,
stanowi? zabezpieczenie dla przyklejonego ju? torowiska.
(z braku kawa?ka sklejki 20x40cm pod r?k?, a w?a?ciwie dw?ch)
Plik ściągnięto 345 raz(y) 33,89 KB

DSCN1349-F-N.JPG
Faza "1b"
Lutowanie kabli do szyn cz.2 (ostatnia)
Plik ściągnięto 374 raz(y) 38,21 KB

DSCN1346-F-N.JPG
Faza "1b"
Lutowanie kabli do szyn cz.2 (ostatnia)
Plik ściągnięto 373 raz(y) 41,15 KB

DSCN1099-F-N.JPG
Faza "0"
Plik ściągnięto 349 raz(y) 35,38 KB

_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-01-01, 21:21   

wygląda solidNie :-)

ale... te boczki na module to z myąlą o późniejszym kształtowaniu terenu?
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-01-01, 23:25   

Dokładnie.
Pozostawione "fartuchy" zostaną wycięte zgodnie z profilem terenu na linii krawędzi modułu.
To załatwi chyba problem kruszenia się powierzchni tego profilu gdyby został "dobudowany"
i pokryty czymkolwiek lub/i zaszpachlowany.
Moduł ma być w "miarę" wiernym odzwierciedleniem fragmentu linii świdwin - Połczyn Zdrój.
Na module ma być wiadukt ceglano-kamienny nad torem biegnącym w przekopie,
gdzie linia przecina jedno z morenowych wzgórz Pomorza Zachodniego,
a konkretnie Wysoczyzny Łobeskiej.
Takie wiadukty są dwa na odcinku pomiędzy Starym Ludzickiem a Połczynem Zdrojem.
Oba w pobliżu wsi Dziwogóra.
(niedawno pytałem o tego typu wiadukty na FM i FN)

DSCN2831_Wymiary_MF.JPG
Plik ściągnięto 18269 raz(y) 70,54 KB

DSCN2866_Wymiary_MF.JPG
Plik ściągnięto 18269 raz(y) 72,87 KB

Ortomapa_003_MF.jpg
"Zdj?cie" z g?ry (ortofotomapa)
Plik ściągnięto 375 raz(y) 40,07 KB

_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-04-30, 12:52   

Oto, na razie wirtualny, wiadukt, który za jakiś czas spocznie na wspomnianym module.
Widoczna na rysunku barierka przysparza mi niezłego bólu głowy...ale poradzimy.

Wiadukt_002b_crop.jpg
Plik ściągnięto 409 raz(y) 45,63 KB

_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-08-13, 12:44   

Mam problem natury egzystencjalnej związany z posadowieniem wiaduktu drogowego nad torami na moim module.
Otóż mój wiadukt po wyrysowaniu w 1:1 i 160-krotnym zmniejszeniu nie wpasowuje się w skrajnię budowli według NEM.
Moja wysokość nad główką szyny to 31,21 mm, a NEM to 33 mm.
Ale za to pasuje jak ulał do skrajni Finescale (wysokość nad główką szyny 30mm).
Tak więc na razie skłaniam się do Finescale.
Wszystko to dotyczy oczywiście skrajni bez pantografu!
Na razie wyrzeźbiłem "makietę" wiaduktu z kartonu i nie ma problemu z zahaczającym taborem.

Tak przy okazji, po lekturze literatury fachowej stwierdzam, to profile przejściowe FREMO-N i pochodne (w tej liczbie N-ormowe) nijak się nie mają do rzeczywistości....1:1
Mogą, i to z biedą udawać co najwyżej profil normalny linii magistralowej....

Na poniższym rysunku:
- zarys wiaduktu
- profil normalny linii znaczenia miejscowego
- profil FREMO
- skrajnia budowli wg NEM


Modul+Wiadukt_004_001.jpg
Plik ściągnięto 17087 raz(y) 34,07 KB

_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-10-24, 19:31   

Oto "postępy" prac na moim module:
Do, wyciętego w styrodurze, profilu FREMO musiałem "dokleić" po 8 milimetrów stoku przekopu
aby zbliżyć się do profilu linii znaczenia miejscowego w skali 1:160,
oraz do kształtu wiaduktu po pomniejszeniu 160 razy.

DSCN5075.JPG
Plik ściągnięto 362 raz(y) 121,57 KB

DSCN5078.JPG
Jak widać wagony zmieszczą się mimo tego, że "prawdziwy" wiadukt po pomniejszeniu 160 razy "wchodzi" w skrajnię NEM.....
Plik ściągnięto 343 raz(y) 87,51 KB

DSCN5080.JPG
Plik ściągnięto 336 raz(y) 127,6 KB

DSCN5083.JPG
Widoczna, doklejona, na stokach przekopu dodatkowa warstwa styroduru.
Plik ściągnięto 313 raz(y) 105,03 KB

DSCN5085.JPG
Plik ściągnięto 348 raz(y) 121,63 KB

_________________
A_Tox
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-10-25, 08:36   

Wiesz co jednak odtwarzanie rzeczywistości tej istniejącej namacalnej dającej sie sfocić daje naprawde super efekt :!:
Czekam na dalszy ciąg.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-29, 14:30   

No i co z tym dalszym ciągiem?
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2009-01-29, 20:30   

hugwa napisał/a:
No i co z tym dalszym ciągiem?

Fakt, kajam się :oops:
Brak czasu...etc.
Ale nawet żona zauważyła, że mógłbym coś zrobić.
Szlag trafił jakiś czas temu plany wiaduktu - kolega miał źle podpięte kable do gniazda USB na obudowie PCta.
Jeśli można to proszę wysoki sąd o zawieszenie wykonania kary na 1 kwartał.
Obiecuje poprawę w najbliższym czasie, 2-3 miesiące, udokumentowaną materiałem dowodowym w postaci zdjęć.
_________________
A_Tox
 
     
BogdaN
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-30, 01:49   

Jak już weźmiesz się za moduł nie przeznaczaj całej pary na wiadukt.
Pozostaw trochę na górną część wykopu. Nie idzie on w linii prostej, z jednej strony ma ładny uskok do zakrętu drogi. Wyrobić trzeba krzywe przejściowe gruntu na łączeniu modułów. Grunt nie może iść jedną niweletą od skraju modułu w górę, zauważ, że jest to pole orne.
Dobrze, żeby cztery ćwiartki nasypu nie były symetryczne.
Dolna linia wykopu jest wzmocniona murkiem oporowym. Ten murek i płynnie falująca linia górna wykopu podnosi wartość estetyczną samego wiaduktu.
Powodzenia w robotach ziemnych :-)
PS. Nie zapomnij o drzewach. Cały zagajnik. Bez nich moduł będzie :cry: czyli nijaki.
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2009-01-30, 11:31   

BogdaN napisał/a:
Jak już weźmiesz się za moduł nie przeznaczaj całej pary na wiadukt.
Pozostaw trochę na górną część wykopu. Nie idzie on w linii prostej, z jednej strony ma ładny uskok do zakrętu drogi. Wyrobić trzeba krzywe przejściowe gruntu na łączeniu modułów. Grunt nie może iść jedną niweletą od skraju modułu w górę, zauważ, że jest to pole orne.
Dobrze, żeby cztery ćwiartki nasypu nie były symetryczne.
Dolna linia wykopu jest wzmocniona murkiem oporowym. Ten murek i płynnie falująca linia górna wykopu podnosi wartość estetyczną samego wiaduktu.
Powodzenia w robotach ziemnych :-)
PS. Nie zapomnij o drzewach. Cały zagajnik. Bez nich moduł będzie :cry: czyli nijaki.


Planowo tylko dwie "ćwiartki" mają być podobne.
(opis dotyczy zdjęcia po lewej)
a. Ćwiartka na pierwszym planie sprawia wrażenie jakby kiedyś niezbyt legalnie wyciągano żwir lub piasek ze skarpy - będzie tam nieużytek. W 1:1 przy drodze są spore drzewa, których cienie widać na zdjęciu lotniczym. Wprawdzie dalej niż to wynika z przełożenia terenu na skalę, ale chcę kilka umieścić w obrębie modułu.
b. Ćwiartka lewa "zawiera" piękny, dorodny świerk, teren jest obecnie również nieużytkiem, ale docelowo będzie tam chyba pastwisko.
c. Ćwiartka po prawej zaczyna się w 1:1 skarpą 1m ponad poziom drogi i było tam pole uprawne - zboże. Ale tylko na części w miarę poziomej. Przy krawędzi modułu będą jakieś zarośla.
d. Ćwiartka w głębi "zawiera" przy drodze trójnożny słup energetyczny linii średniego napięcia. Słup, albo będzie już stał (+) ekipa remontowa, albo ekipa będzie dopiero go "sadzić". Dalej będzie pole uprawne - ziemniaki. Na samej krawędzi przekopu rośnie dzika jabłoń - też musi być.
Obowiązującą na makiecie porą roku jest późne lato, więc na polach być może będą prowadzone adekwatne prace polowe. Oczywiście w miarę dostępności maszyn rolniczych w skali 1:160.
_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2011-01-22, 23:22   Muduł - Reaktywacja...

Moduł leżał odłogiem i wreszcie doczekał się swojego czasu.
Zgodnie z przewidywaniami wiadukt zyskał pozycję show-stopppera.
Ale udało się ten problem zwalczyć i prace posunęły się nieco do przodu...
Wiadukt został osadzony i odpowiednio podniesiony w stosunku do 1:1, bo normy modelarskie i rozmiary taboru są jakie są...
Następne w kolejce "malowanie" murów oporowych na kolor betonu...Humbrol 28, 64 + 40...

DSC00762_FN_001.jpg
Plik ściągnięto 241 raz(y) 273,05 KB

DSC00762_FN_002.jpg
Plik ściągnięto 279 raz(y) 178,35 KB

_________________
A_Tox
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-23, 00:46   

Niezmiernie ucieszył mnie Twój wpis . :-)
Kibicuje i czekam na szybki postęp prac i częste relacje .
PS.
Jak to czasem nie wiele potrzeba by przed snem osiągnąć pozytywny nastrój . :-D
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group