Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Prędkościomierz
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2017-02-08, 21:02   Prędkościomierz

Chciałem sobie kupić takie toto
Ale zawsze mi brakowało te kilkadziesiąt dolców (wolałem to wydać na jakaś lokomotywę).
https://www.youtube.com/watch?v=0zpmWrqElPw

Tak więc zmajstrowałem sobie sam - oparty na Arduino.
wersja beta - https://www.youtube.com/watch?v=-dzudaPOaUc

Coś tam sobie liczy po drodze (może w ver 1.2 to wyeliminuję), ale końcowy wynik mniej więcej odpowiada temu co "znam" z innych moich pomiarów

IMG_20170208_200941.jpg
Plik ściągnięto 526 raz(y) 240,88 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2017-03-06, 11:03   

Test w warunkach bojowych.
:mrgreen:

IMG_20170304_110055.jpg
Plik ściągnięto 142 raz(y) 89,13 KB

 
     
JarUs

Dołączył: 27 Wrz 2013
Skąd: kresy wschodnie
Wysłany: 2017-03-08, 20:55   

To to 7,37 macha :shock: i to w TT-ce :-D i pewnie lokomotywa odleciała, czy cały skład ? :-D
_________________
Jarek
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-14, 01:24   

Fajne, chyba kiedyś wspominałeś, że coś takiego jest :-)
_________________
http://500px.com/KacperPasicz
 
     
JarUs

Dołączył: 27 Wrz 2013
Skąd: kresy wschodnie
Wysłany: 2018-12-23, 21:33   

Prędkościomierz (w Radomiu) zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie.
Może już nad tym myślałeś ... a jeśli nie, to sugerowałbym dorobienie przymiaru/wzornika do dokładnego ustalenia odległości po między "bramkami". Taki kawałek listwy można było przykręcać śrubkami, nakrętkami motylkowymi i wtedy ustawiać na makiecie. Ograniczy to do minimum błąd pomiaru spowodowany "ruchami tektonicznymi" makiety, jak również zabezpieczy przed "swędzącymi paluszkami" :-D
_________________
Jarek
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2018-12-23, 22:39   

Oj tam. bez przesady, wystarczy zwykła linijka ;-)

pewnie 1cm w te czy w tamtą wiele różnicy nie zrobi ;-)

A poza tym to nie naprawiłem, myślałem, że to płytka I2C (nabyłem zapas) a wyszło, że chyba wyświetlacz? (nie nabyłem zapasu)
 
     
JarUs

Dołączył: 27 Wrz 2013
Skąd: kresy wschodnie
Wysłany: 2018-12-27, 10:44   

Misiek napisał/a:
pewnie 1cm w te czy w tamtą wiele różnicy nie zrobi ;-)

... na moje oko 1 cm to około 10 km/h ;-)
_________________
Jarek
 
     
andrzejc

Wiek: 61
Dołączył: 01 Kwi 2008
Skąd: Wola
Wysłany: 2018-12-27, 12:10   

Wszystko zależy od wielkości bazy pomiarowej, im mniejsza tym musi być dokładniej zmierzona.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group