Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Poznań
Autor Wiadomość
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-10-11, 11:41   Poznań

Panowie , przed chwila dzwonił do mnie :mrgreen: Ryszard Pyssa ... :mrgreen: Lwie Serce ... z za proszeniem do POznania .. 26-28... placa za noclegi i zwrot kosztów dojazdu .. oferuja placyk 22m /6 moze 7 m. Czy ktoś byłby zainteresowany ?? Może bym sie i wybrał bo koLLesi nie będzie ale samemu to bez sensu. Pisze tu bo to do obgadania we własnym sosie. Pośmigało by sie z Fremowo , chociaż tak w celach propagandowych.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-10-11, 12:11   

gadalem przed chwila , noclegi dla wszystkich , i ryczałt na łeb za paliwo ok 100 . Siedzi u mnie Mikser i mysli pozytywnie. Do pn w do 12 mamy ustalic jak pow zajmimy. Wstepnie jest 22/7 z mozliwościa powiekszenia. Jedzie mikserowoz i moja krypa. Po drodze z Wawy pakujecie graty w Skierkach . Myslmy.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-10-11, 12:44   

w pt przyjazd ustawianie makiety w sob rano od 8 -10 nikt z nas przed 17 w pt nie wyjedzie wiec w pt tylko wieczorek zapoznawczy a w sob od rana od 10 otw targi. Tak bylo last year. Panowie tylko zabral bym tylko przejezdne moduly , tak zeby sie nie narobic. Nie robic iles tam metrow dla ilosci .. POjezdzimy pogadamy pobawimy sie.. . loozik . Np Zwolakow Markowka Misie Techniczny Przemowo Zakrzewo .. jakos tak .. pomyslcie.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-10-11, 15:56   

iNne moduły:
- mój zakrętas R220/45
- płaski, no, te pola p.t. Chełmiec (nie wiem czemu Zvolack nazwał je Ostbahn'em)
- drugi techniczny?
- wąwóz paajonka?
- prosty 80cm miksera?
- wiygyNowe?

zabudowa targowa - brzmi miodnie - choć jak znam Księciunia to i tak będzie chciał uchnąć gdzieś styropka podpierającego całość!
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-11, 16:28   

Misiek napisał/a:
i tak będzie chciał uchnąć gdzieś styropka

a to juz zalezy od tego, czy osoba planujaca uklad makiety bedzie chciala uzyc mojego zawijasa.
hint: mozna go ustawic w wersji 'eska' - wtedy na koncach jest ten sam (wysoki) poziom.


(sorki za niemanie ogonkow, ale firefox na mac'u sie cos krzaczy....)
 
     
mikser
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-11, 17:59   

zakrzewo również zgłasza akces, start po 17 z wawy do skierek i długa do poznania - ze skierniewic to jest ok 3 godzin jazdy (może nawet krócej)
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-10-12, 11:32   

Panowie jeżdźimy jak checie ja przy tym temacie woóle nie zabieram głosu .. bo nie mam nic z V :D wezme troche III jak Wam się znudzi albo co :mrgreen:
wiygN napisał/a:
Z pewnych względów bardzo bym chciał by pojechał prosty 160 cm czyli płaski/nasyp/płaski
i te skrzynki "Ostbanhowe" Miska :mrgreen: pokazmy co najladniejsze , nie jak najwięcej .. ale tak by gały wypadły . Panowie z KLASĄ . Taki moje zdanie. Lookne tu potem jaki układ .. Podzilemy się jakoś pracą żeby jeden nie robił wszystkiego. Mogę cos podrukować polaminować ..np nazwy stacji .. SAD'y . Wszystko ma być na 100% oczywiścei na luziku .. rozkłąd bez ganiania własnego ogona. Proponuje żeby zrobił go Hubert.. z oczywistych wzgledow .. mogę się zgłsić na ochotnika żeby mu pomóc. Zajebiście się cieszę na ten wyjazd. Śmigam z Kasieńką.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
mikser
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-12, 11:49   

rozjazd ogarnę :), ja bym jeszcze mimo wszystko obstawiał przemowo - atrakcyjny wygląd i jest skąd wungiel ciągnąc, co do Tc1 - jestem w stanie przerobić do tego czasu elektrykę więc może też się zabrać, całość (bez modułów zvolacka oczywista) powinna się zmieścić w partnerze bo przeca nogi są na miejscu.
czy się telefonujemy? (będzie wyglądało profesjonalniej a myślę że jak będzie harmider to się usłyszymy również.

mam taki pomysł aby tym razem rozkłady dla maszynistów porobić na zasadzie wyciągania z talii rozkładów - coś na kształt tego co mieli Prascy koledzy - w tym momencie każdy może wziąc udział w zabawie - nawet goście,
powtarzalność co ok 2 -3 godziny
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-10-14, 19:19   

Bo posiada , jutro włoze dekoder do V290 jak V epoka ma jeździć to niech jeździ , uruchomiłem miniboxa. Jest super spoko. Przypisałem do moich nr Fred'ów z Pragi lokomotywy .. po 4 na jednego freda. Na jednym jest Ok1, Tkt3, Gagar i będzie V290 a na drugim G12 Br56 i Ty2. Na miniboxie spoko smigaja dwie lokomotywy bez Spaxa.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-14, 20:09   

Maciek: zaklep miejscówkę 24-26x6 metrów.
Te układy są takie....no, ujdą, ale może być lepiej.
Może do rana coś wyskrobię, ale musze najpierw się wykąpać i wytrzeźwieć.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-15, 06:19   

Misiek napisał/a:

tymczasem - kolejna wersja ukłądu makiety:
http://www.pbase.com/image/87105444

No to lepsze, mniej proste.
Misiek napisał/a:

w przeliczeniu na oryginał, przy założeniu, że czas przyśpieszony 4-krotnie daje to 12,8km szlaku
czas przejazdu między stacjami 4-5minut, przy szlakowej 50km/h
Classy sobie nie poszaleją

eee... coś pomieszałeś.
Długość linii nie zmienia się tylko dlatego że przyspieszasz czas. To jest właśnie to niezupełnie zagięcie czasoprzestrzeni: Pociągi jeżdżą z prędkością liniową 50km/h i w rzeczywistym czasie pokonują te 22 metry tak jak trzeba - więc nie ma żadnych 12km, tylko 3.6.
A przyspieszenie czasu modelowego służy własciwie tylko temu, żeby łatwiej było wykresy zrobić i żeby w ciągu sesji dało się sobie wyobrazic że już noc zapadła nad miastem.
Gdybyś przeliczał długość szlaku uwzględniając czterokrotne przyspieszenie czasu, to musiałbys tak samo zrobić z prędkością modelu - czyli czterokrotnie zmniejszyć (teraz jest 240km/h według czasu). A głupio by było oglądać pociągi jadące z prędkością odpowiadającą 15km/h, co zresztą nie miałoby sensu, bo wydłużyłoby przejazd tak niemiłosiernie, że zastosowanie przyspieszonego zegara straciłoby sens.

W uproszczeniu: jedynie czas modelowy jest względny, reszta pozostaje taka, jak wychodzi z przeliczenia skali.
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-10-15, 09:10   

Hubert ma dwa i Mikser ma 2 ln boxy by Martel. Trzeba je zamontować na aktywnych . Na bank na Swarzewie i na Miśiach. Markówka i Zwolakow ma. Ja mam jeszce 6 szt. POrobie kilka 4, 6 i 8 m przedłużaczy do loconetu. Hubert przeslij mi Tablice stacyjne.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-10-15, 11:17   

Wg mnie to co ustalimy dzis w sprawie jakei skrzynki jada bedzie ostateczne. POtem rozkladu nikt nie zmieni. ... Nie wiem czy Minibox wystarczy na poznan centralki miska nie znam ... RObcie Panowie Spaxy !! Techniczy i Zakrzewo maja mieć zamontowane razem z Lnboxami .. Władziu podeślij im koniecznie radiatory .. Zasilacze do spax'ów .. można uzyc Rocowskie lub FL jak ktoś ma . Podzielcei sie Fredami i zaprogramujcei lokomotywy. ALbo napiszmy kto co bierze i jaki nr ktora mam miec to zrobie to na miejscu. PANOWIE DO ROBOTY kwa MAĆ .....
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
mikser
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-15, 11:18   

tylko ja bym każdy kurs robił na oddzielnej kartce jak w powyższym przykładzie odzielna karta dla AKPM121, AKPM122 i ROPS 123 cos jak tutaj http://www.pbase.com/misiek_m/image/86684925
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-15, 14:55   

zvolack napisał/a:
jak CIOTY
Jeśli to miało kogoś zmotywować to raczej marniutki skutek odniosło. Jak chcesz poprezesować pod kątem Poznania to bez brzydkich wyrazów. Dla odmiany... Bo Ci bozia język... wiesz co! ;-)
zvolack napisał/a:
układ wysłałem
zvolack napisał/a:
NApiszcie w koncu ktore skrzynki jada
Co wysłałeś skoro nie wiesz jakie skrzynki jadą?

Zróbmy z tego jakiś logiczny ciąg zdarzeń.
1) Zakładam, że skoro coś posłałeś do P³ to mamy przydzielone jakieś miejsce. W tym miejscu musimy wystawić makietę. Makietę wystawimy z przejezdnych skrzynek, które powinniśmy zgodnie z Twoją prośbą delikatną ;-) wylistować w tym wątku. Ja powtórzę to co pisałem już w innym. Jedzie 160cm proste (płasko/płasko).
2) Jak już zrobisz rysunek makiety ze skrzynek zaoferowanych w tym wątku będzie znane oddalenie LN boxów a co za tym idzie długość potrzebnych kabli. Proponuję zrobić je o 30-50% dłuższe by były przydatne także w przyszłości w innych konfiguracjach. No chyba, że to co lezy w Skierkach jest już pocięte na odcinki i zaciśnięte. A jak nie to Misiek (I hope so) pozaciska a Ty w tym czasie pod okiem Nauczyciela zrobisz rozkład jazdy, który potem WM skrytykuje ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group