Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
pogaduszki o NOPie
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-10-09, 21:14   NOP pełną gebą

NOP - Artur wczoraj taki wykombiNował

maleństwo, 6x4m ;-)

NOP.JPG
Plik ściągnięto 186 raz(y) 95,15 KB

 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-09, 22:50   

Misiek napisał/a:
NOP jako taki to Artur wczoraj taki wykombiNował

może być też taki
ALE chodzi o to że PZO będzie wtedy wykorzystane i będzie miało co robić ;-)

Bez nazwy 1.JPG
Plik ściągnięto 160 raz(y) 49,93 KB

_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-10, 04:53   

Jak dla mnie bomba.
 
     
mikser
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-10, 09:06   

jeszcze lepiej jakby między Przemowem a PZO była magistrala dwutorowa (węglowa) ale się za bardzo nie da - za dużo zmian i inne pierdoły.
 
     
danikb
daN

Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2006
Skąd: Praha, CZE
Wysłany: 2007-10-10, 11:21   

Hi folks,
do nor forget to be flexible in your concept of modules. Sometimes could be problem to place your sugestion to the hall. If interfaces between modules is FREMO standard, the solution can be to place stright or curved line modules between your stations and sidings.
In that case should be possible to mix N-orma and other modules for the future, which was not planed in Prague.
Dan
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-02, 20:52   

twardy napisał/a:
jeszcze lepiej jakby między Przemowem a PZO była magistrala dwutorowa (węglowa) ale się za bardzo nie da - za dużo zmian i inne pierdoły.
. . . ale da się dalej ;-)

NOP + Magistrala.JPG
Plik ściągnięto 152 raz(y) 84,94 KB

_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-03, 06:29   

Piękna ameba ;-)
Trzeba ustalić kwestię Tc3. Wajchy Peco są, przynajmniej na część głowicy.
Ja nie wiem, czy taka koncentracja bocznic z wyjazdem na Tc3 byłaby dobra, ale to by już wyszło w praniu.
No i skoro już pojawiło się Przemowo - to tak se myślę, że jak pojawi się też Przemo, to mógłby dorobić do tego swojego interesu jedną skrzynkę, żeby dało się spiąć wajchami dwa lub trzy tory kopalni. Po pierwsze - żeby dało się robic oblotki, po wtóre - żeby tory były ciut dłuższe.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-03, 19:28   

postuluję:
- nie przymierzanie się do PZO, dopókii go nie dostanę w swoje łapki, albowiem gdyż ponieważ wtedy zapadNie decyzja n.t jego dalszego żywota

- propozycja spięcia torów kopalNi też mi chodziła po głowie ;-) na dokładkę fajnie byłoby zmniejszyć kąt odejścia od szlaku

- znalazłem takie fajne schemaciki:

Rogoznica_Lad.jpg
Plik ściągnięto 14699 raz(y) 10,18 KB

Piechowice_Dolne.jpg
Plik ściągnięto 127 raz(y) 42,38 KB

Pilchowice_Niel.jpg
Plik ściągnięto 98 raz(y) 25,71 KB

Wilkow_Zlotor.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 19,85 KB

boczn_Orzel.jpg
Plik ściągnięto 94 raz(y) 18,19 KB

 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-03, 21:40   

hugwa napisał/a:
Ja nie wiem, czy taka koncentracja bocznic z wyjazdem na Tc3 byłaby dobra, ale to by już wyszło w praniu.
Bo uważam że powinno się z NOP wypadać na magistralę dwu torową i tą że podążać do jakiejś stacji węzłowej ( w Przyszłości ) .
Ale żeby tam można było dotrzeć trzeba trochę szlaku dwu torowego .
I o to mi chodziło coby zachęcić do jego budowy . ;-)
hugwa napisał/a:
żeby dało się spiąć wajchami dwa lub trzy tory kopalni
dobry pomysł .
Misiek napisał/a:
zmniejszyć kąt odejścia od szlaku
niema sensu zbyt dużo dłubania a przy układzie NOP to jest teraz OK.
Misiek napisał/a:
postuluję:
NIE RÓB TEGO . Niech to będzie nadal PZO bo po wykonaniu dwóch modułów ( Kiersno , Twardy ) jego wykorzystanie okaże się wręcz niezbędne ;-)Zastanów się nad tym co Ci na priva przesłałem

NOP + Magistrala.JPG
Plik ściągnięto 139 raz(y) 137,38 KB

_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-03, 21:44   

1: kąt odejścja u Przemka ma sens - spłaszcza to Kopalnię i pozwala wcisnąć gdziekolwiek, tak jak teraz wymaga ona dużo wolnego miejsca, Praga to pokazała, Daniel też sugerował, żeby się nad tym zastanowić

2: nie chce mi się kończyć PZO, chętnie odsprzedam
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-03, 21:54   

Misiek napisał/a:
Daniel też sugerował, żeby się nad tym zastanowić
Sugestie mile widziane ale można pokombinować z ustawieniem makiety i da się ! ;-)
Misiek napisał/a:
nie chce mi się kończyć PZO
eee no co ty ? :shock: mogę pomóc w miarę możliwości i czegoś się nauczyć od mistrza :->
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-03, 22:00   

1:sugestie, sugestiami,
nie chodzi o to, żeby NOP był wielki i zajmował salę, nawet lepiej jeśli jest malutki w formie praskiej, czyli szuflady Maćka,
całą resztę, rafinerię, kamieniołom, kruszaarkę, można zrobić "wzdłuższlakowo"
przykładem jest np. kruszarka w Głuszycy ;-) bocznica do WPRD (to ten kawałek co idzie do PZO_Radiowo przy Hucie Warszawa)

2: mnie sie po prostu nie chce kończyć, i nie chce mnie się go "posiadać" w obecnej formie, jest na nim kilka baboli i jeśli uda się je zmodyfikować to powstanie ładna stacja mijankowa
obecnie bym chętnie go "odzyskał" (to juz w wolnej chwili z mikserem załatwię) i potem się zobaczy co się da zrobić
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-03, 22:06   

Misiek napisał/a:
potem się zobaczy co się da zrobić

jakby co - dołożyc kilka wajch, odjąć ten trójkącik i Tc3 jak w pysk strzelił.
Coś wykombinujesz....
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-03, 22:09   

w zasadzie przerobić na Tc3 - najprościej, tylko szkoda, że poszło na to Peco C55
chyba, że będzie zrzuta $$$
:-D
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-03, 22:13   

hugwa napisał/a:
odjąć ten trójkącik i Tc3 jak w pysk strzelił.
taaa nai prostrze rozwiązanie - nie zawsze nai leprze :-|
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group