Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalinowóz BR 232, PKP, skala N, BRAWA 61006
Autor Wiadomość
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-05-17, 22:38   Spalinowóz BR 232, PKP, skala N, BRAWA 61006

Czy ktoś posiada, mógłby się pochwalić (zdjęcia).
Interesuje mnie wnętrze i ilość miejsca na dekoder dźwięku.
Wszystkie wady i zalety.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-05-17, 23:48   

O ile pamiętam ma punkty lutownicze, cyfrować łatwo
Ale żebym tam widziałmiejsce na głośnik to średnio.

Tylko, że nie wiem czemu, lokomotywy Brawy ładnie jeżdżą w analogu, ale w cyfrze są kapryśne.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-05-18, 00:11   

Misiek napisał/a:
Tylko, że nie wiem czemu, lokomotywy Brawy ładnie jeżdżą w analogu, ale w cyfrze są kapryśne.

a zostawiasz kondensator i dławiki?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-05-18, 18:08   

Wszystko wywalam.

tu jest ściągawka
http://www.1zu160.net/dig...bsp/bra-241.php

Ja co prawda schowałem dekoder pod dachem a nie w zbiorniku.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-15, 20:38   

Zakupiłem, oto on BR 232

DCC 232.jpg
Plik ściągnięto 100 raz(y) 48,75 KB

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-15, 20:42   

Moje uwagi:
- płynna jazda w analogu,
- oświetlenie tylko białe, światła przestawione względem oryginału,
- jakość polskiego odwzorowania nie powala (niestety nie ma wyboru na rynku).
Ogólnie model dobry, zważywszy na cenę ~ 400 zł.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-15, 21:01   

Jak kolega Misiek wspomniał da się przerobić na DCC, więc i ja postanowiłem. :-D
Przejrzałem najpierw ściągi:
http://www.1zu160.net/dig...bsp/bra-241.php
http://www.1zu160.net/dig...ra-132sound.php

No i niestety mój model miał wytrawioną płytkę inaczej niż starsze wersje :!:
Podpięcie dekodera pod ponumerowane punkty lutownicze mogło spowodować zwarcie, a nawet spalenie deka :!:
http://www.1zu160.net/dig...es/bra241-1.jpg
U mnie nie było połączenia, ścieżki między punktem 6, a opornikiem od Diody :!:
Punkt 6 szedł na 3 (Patrz link powyżej).

Ponieważ i tak musiałem poprzerabiać płytkę, postanowiłem założyć dźwięk!
Sposób jak koledzy z Niemiec potraktowali model nie przypadł mi do gustu ;-) ,
więc zrobiłem to tak:

DCC 232 3.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 74,98 KB

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-15, 21:11   

Zapomniałem pewnie ktoś zapyta gdzie głośnik ;-) .
Wstawiłem pod spód zamiast ciężarków - niestety trochę wystaje, ale wolę takie rozwiązanie niż niemieckie.
Zaznaczyłem strzałkami na zdjęciu.
Czekam na wasze uwagi, co sądzicie o takim rozwiązaniu?

DCC 232 2.jpg
Plik ściągnięto 83 raz(y) 68,92 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-15, 21:28   

Jak śmiga w cyfrze? Startuje od razu, czy trzeba mocno pokręcić "nastawnikiem"?
:-D

To jeszcze nakręć jakiś filmik i wrzuć na YT ;-)

Ja już nie pamiętam co pisałem w zakresie wsadzenia DCC i jaką miałem płytkę.

Alex napisał/a:
światła przestawione względem oryginału,
Co to znaczy?
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-15, 21:30   

A jeździ tak:
http://www.norma.fremo.pl...p?p=45168#45168
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-15, 21:31   

Ano się dopatrzyłem chwilę potem ;-)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-21, 01:03   

Misiek napisał/a:
Jak śmiga w cyfrze? Startuje od razu, czy trzeba mocno pokręcić "nastawnikiem"?

Jak masz dobry kontakt, odbiór z szyn to nie powinno być problemów z jazdą w cyfrze.
Od ustawień dekodera zależy, czy śmiga od razu. Mam Zimo i tu do ustawienia jest mnóstwo parametrów.
Możesz podnieść napięcie początkowe i obniżyć czas reakcji na przyśpieszenie.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-21, 01:08   

Misiek napisał/a:
Co to znaczy?

to znaczy, że czerwone ma na zewnątrz, a białe w środku.
Inaczej niż pozostałe 232 patrz zdjęcie:
http://www.railpictures.net/photo/386547/
Model Brawa ma światła jak BR232 czerwony a nie jak PCC.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-26, 18:29   

A świeci czerwonymi?

Podaj ustawienia swojego dekodera, pomajstruję u siebie i zobaczę czy będzie lepiej.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-26, 23:26   

Misiek napisał/a:
A świeci czerwonymi?

Nie - to jest prawie kant budy nawet światłowód nie włożysz.
Misiek napisał/a:
Podaj ustawienia swojego dekodera, pomajstruję u siebie i zobaczę czy będzie lepiej.

Ustaw najpierw jazda w analogu (CV 29), wypróbuj jazdę z dekoderem na torze DC i zobacz jak reaguje.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group