Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapomniany Tabor USA
Autor Wiadomość
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-08-03, 20:35   Zapomniany Tabor USA

Witam.
Ostatnio odkryłem starą że tak powiem zabawkę*. Dostałem ją jakieś 13/14 lat temu.
O to ona.
http://www.ebay.com/itm/B...x-/251313498179

Niestety, dostałem ją w takim dziwnym wieku, w którym to wszystko co dotkniesz to popsujesz. Nie ma już torów, ani modułu sterującego. Został tylko sam skład.
-Lokomotywa. Ogólnie wygląda na całą. Niestety jest troszkę poobijana. Słabo widać oznaczenia . Przydała by się wymiana obudowy , no i niestety nie mam jak sprawdzić czy jest sprawna.
- Wagony mają już się lepiej, jeśli chodzi o oznaczenia.
Jedyny sęk w tym iż brakuje kilku osiek i sprzęgów. Jedynie węglarka zachowała się zdatna do jazdy.
Podsumowując chciałbym przywrócić ten skład do sprawności.
Jedyny problem to brak części. Firma pochodzi z Ameryki. Części w Polsce raczej nie dostępne, Ebay raczej nie wchodzi w grę kolosalne koszty przesyłki.
Tak więc czy ktoś z forumowiczów może posiada takie części ?
Lub wie czy w Polsce można gdzieś kupić właśnie taki nowy (ewentualnie używany zestaw ) w skali N Bachmann ?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam ;)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-03, 20:44   

Firma Bachman nadal istnieje a to, że również zbieramy "amerykę" rokuje szanse na naprawę

jakbyś mógł podesłać jakieś zdjęcia "braków" - mam chyba kilka wózków z takimi sprzęgami (Rapido) więc powinno się udać ;-)


p.s. ebay amerykański nie jest straszny ;-)
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-08-03, 20:57   

No niby nie taki straszny, ale moje finanse już tak ;-) Do jutra postaram się podesłać fotki, może dziś. Ogólnie wózki są raczej dobre. Tylko żeby te sprzęgła się tam trzymały., bo z ośkami nie ma problemu.
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-08-03, 23:37   

Fotki robione na szybko. Nie wiem czy jest sens w ogóle pokazywać je, no ale..

Wagony jako tako.



Uploaded with ImageShack.us

Cały skład



Uploaded with ImageShack.us

No i maszyna ze zdjętą obudową.


Uploaded with ImageShack.us

Jutro dodam lepsze zdjęcia , przy lepszym świetle i aparacie.
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-08-04, 11:58   B

Zdjęcie braków.



Uploaded with ImageShack.us

Braki składu wyglądają następująco: 6 sprzęgów / 3 ośki.

No, ale zastanawiam się czy opłaca się to remontować i kupować po części.
Jeszcze sam remont taboru by uszedł. Ale kupowanie po części torów zasilacza itp.. Niestety skala N jak widzę jest niestety mniej popularna niż HO (bynajmniej w Polsce), a szkoda bo niby takie małe, a takie piękne i tak cieszy oko. Jak spoglądam na allegro to taniej było by chyba kupić coś w skali HO.
Najłatwiej było by dorwać jakiś zestaw startowy od Bachmanna.
Rozwiązało by to prawie wszystkie problemy, czyli tory i zasilacz , dodatkowo doszło by kilka wagonów i jakaś lokomotywa.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-04, 13:34   

Mam takie zestawy kół:
1) ze sprzęgami rapido, jeden zestaw wózków dla "brankarda", jeden zestaw dla wagonu towaorwego
2) ze sprzęgami amerykańskopodobnymi do 3 wagonów (bez rozróżnienia czy brankard, czy towarowy)

Wepchnięcie rapido w inne wózki (których kilka luzem jeszcze mam) wymaga modyfikacji "stopki" w rapido - mnie sie nie chce ;-)


p.s. jakbyś mógł umieszczać zdjęcia bezpośrednuio na forum, a nie linkując do imageshack'a to... nie znikną po jakimś czasie z forum ;-)

DSC_0254.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 126,49 KB

DSC_0255.jpg
Plik ściągnięto 119 raz(y) 140,13 KB

 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-08-04, 16:13   

Misiek napisał/a:
Mam takie zestawy kół:
1) ze sprzęgami rapido, jeden zestaw wózków dla "brankarda", jeden zestaw dla wagonu towaorwego
2) ze sprzęgami amerykańskopodobnymi do 3 wagonów (bez rozróżnienia czy brankard, czy towarowy)

Wepchnięcie rapido w inne wózki (których kilka luzem jeszcze mam) wymaga modyfikacji "stopki" w rapido - mnie sie nie chce ;-)


p.s. jakbyś mógł umieszczać zdjęcia bezpośrednuio na forum, a nie linkując do imageshack'a to... nie znikną po jakimś czasie z forum ;-)





A no fakt, nie zauważyłem że są załączniki :roll: Załatwione ;)

Tak więc potrzebował bym te 3 ośki ( one są plastikowe ? ) Do tego wagonu towarowego zaznaczonego w czerwonej ramce.
Oraz 6 sprzęgów( tych z pierwszego zdjęcia od Rapido ) do Lokomotywy, towarowego i tego pocztowego. Mam nadzieję że one tam wejdę.

Teraz tylko jak to uruchomić ? Skąd wziąć taki zasilacz na allegro są nowe (np. PIKO w skali HO ) ale w skali N nie mogę znaleźć. Tory to już mniejszy problem da się znaleźć.

1.jpg
Plik ściągnięto 106 raz(y) 34,93 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-04, 16:35   

Mogę Ci te wózki podesłać, coś podpasujesz.
Kółka są plastikowe. w kilku wózkach z metalowymi ośkami.
(dyskusja na temat wyższości kółek plastikowych nad metalowymi odbyła się w USA już jakiś czas temu ;-) - teraz wszyscy jadą na plastikach, a metale są... bardziej modelowe niż zabawkowe)

Zasilacz do tych modeli pasuje każdy jak do TT i H0. Napięcie pracy takie samo, 12-14-16volt prądu stałego ;-)

Jakby trzeba dopasować same sprzęgi to bym, prosił o jakeiś zbliżenie na gniazdo mocowania - nie mam takoch modeli i nie mam jak porównać. Może coś się dobierze. Chyba, że chcesz trochę luzem na twoją odpowiedzialność - musiałbyś sam podpasować ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-04, 16:38   

http://allegro.pl/listing...e=category-1063

nieśmiertelny Piko Fz1 ;-)
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-08-04, 17:13   

Misiek napisał/a:
Mogę Ci te wózki podesłać, coś podpasujesz.
Kółka są plastikowe. w kilku wózkach z metalowymi ośkami.
(dyskusja na temat wyższości kółek plastikowych nad metalowymi odbyła się w USA już jakiś czas temu ;-) - teraz wszyscy jadą na plastikach, a metale są... bardziej modelowe niż zabawkowe)

Zasilacz do tych modeli pasuje każdy jak do TT i H0. Napięcie pracy takie samo, 12-14-16volt prądu stałego ;-)

Jakby trzeba dopasować same sprzęgi to bym, prosił o jakeiś zbliżenie na gniazdo mocowania - nie mam takoch modeli i nie mam jak porównać. Może coś się dobierze. Chyba, że chcesz trochę luzem na twoją odpowiedzialność - musiałbyś sam podpasować ;-)


Tak się składa że posiadam stary zasilacz od Piko, niestety nie mogę znaleźć kabelków zasilających tory. Ale raczej wolał bym kupić nowy, o ten :
http://allegro.pl/nowy-re...3433207167.html
W miejscu gdzie powinny być sprzęgi wszędzie jest taki sam uchwyt od wózków i dwa otwory na umiejscowienie sprzęga więc, z sprzęgami nie powinno być problemu.

Wystarczyły by same ośki i sprzęgła. Takie jak na tym 1 zdjęciu od Rapido.
Ile by pan za taki zestaw chciał , bo tak za nic troszkę nie zręcznie.

Wózekk.JPG
Plik ściągnięto 109 raz(y) 15,98 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-04, 19:22   

1. kabelki zasilające tory można wykonać własnoręcznie, choćby przez przylutowanie ich do szyn.
2. Zailsacz z allegro może być ;-) W końcu to tylko zasilacz Czasem można na allegro trafić coś podobnego firmy Mehano.
3. Mam darmowy komplecik: wózek do wagonu, wózek do brankarda (właściwie to ani brankard, ani "pocztowy" tylko caboose) i dwa sprzęgi luzem. Resztę jak A.Słodowy: "Zrób to sam", może jakoś dopasujesz.
Przyślij mi adres na PW, wrzucę jutro w jakieś bąbelki i poślę pocztą służbową (taniej wyjdzie)
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-08-09, 14:20   

Misiek napisał/a:
1. kabelki zasilające tory można wykonać własnoręcznie, choćby przez przylutowanie ich do szyn.
2. Zailsacz z allegro może być ;-) W kopńcu to tylko zasilacz Czasem można na allegro trafić coś podobnego firmy Mehano.
3. Mam darmowy komplecik: wózek do wagonu, wózek do brankarda (właściwie to ani brankard, ani "pocztowy" tylko caboose) i dwa sprzęgi luzem. Resztę jak A.Słodowy: "Zrób to sam", może jakoś dopasujesz.
Przyślij mi adres na PW, wrzucę jutro w jakieś bąbelki i poślę pocztą służbową (taniej wyjdzie)



Kabelki można wykonać ręcznie , tylko niestety nie posiadam tych kabelków od zasilacza.
A tam potrzebna jest specjalna końcówka, w kształcicie trójkąta. A wolę nie ryzykować i nie wpychać tam byle jak kabli. Także bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie chyba kupno nowego zasilacza Piko. Czytałem na forum, że te stare Pikowskie zasilacze są dość dzikie, i pociąg dość nie naturalnie zmienia swoją prędkość.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-09, 14:23   

O ile dobrze pamiętam zasilacz piko sprzed 20 lat ;-) to tam wystarczyło zrobić pętelkę z drucika/zawinąć naokoło bolca wystającego z korupsu i docisnąć nakrętką ;-)
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-08-23, 20:06   

Witam, Powracam po krótkiej przerwie.
Skład prezentuję się już ładniej. Jeszcze raz wielkie podziękowania dla forumowicza Miśka ;)
W przyszłym tygodniu chciałbym zamówić torowisko , więc już nie długo okażę się czy loka jest w stanie ruszyć.
Tor jest na razie skromny, z czasem dokupię jakąś zwrotnicę, bocznicę i przedłużę może.
Na razie plan jest taki.


Tory to:
- 12 sztuk Fleischmann 22222
- 2 sztuki Fleischmann FL9100

To starczy na taką początkową zabawę.

Tory plan1.png
1
Plik ściągnięto 101 raz(y) 62,89 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-26, 20:37   

Ja bym inwestował w tory Roco, bez posypki": jak we Flejszmanie.
Chyba taniej wyjdą, zwłaszcza później przy zakupie rozjazdów.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group