Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapomniany Tabor USA
Autor Wiadomość
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-09-30, 13:55   Re: Ah.

Polee napisał/a:

Zakupił bym te Falnsy, i jakiś czas ciągnął EMD F7 wraz z jej składem. (troszkę dziwnie, ale mi by to nie przeszkadzało) No ,a potem najwyżej zakupił bym tą BR 232 od Bravy.
Teraz mała prośba , czy któryś z forumowiczów mógłby mi pomóc w wyborze :->

Jak masz zdolności manualne to możesz zamiast BR 232 zrobić SM 42 lub 48 z blach:
http://www.eaos.pl/gauge/n/
Ja stawiam na Europę ;-)
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-09-30, 17:37   Re: Ah.

Alex napisał/a:
Polee napisał/a:

Zakupił bym te Falnsy, i jakiś czas ciągnął EMD F7 wraz z jej składem. (troszkę dziwnie, ale mi by to nie przeszkadzało) No ,a potem najwyżej zakupił bym tą BR 232 od Bravy.
Teraz mała prośba , czy któryś z forumowiczów mógłby mi pomóc w wyborze :->

Jak masz zdolności manualne to możesz zamiast BR 232 zrobić SM 42 lub 48 z blach:
http://www.eaos.pl/gauge/n/
Ja stawiam na Europę ;-)


No cóż taka SM 42 w N to piękna rzecz ;) Na tą chwilę ze składaniem modeli, jakieś już tam doświadczenie mam. Troszkę gorzej z lutowaniem. Można by było spróbować, zawsze można liczyć na jakąś pomoc ;) Mam tylko pytanie jedno odnośnie tej strony. Te blaszki kosztują 200 zł czy 1700 zł?
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-09-30, 18:33   

Polee napisał/a:
Te blaszki kosztują 200 zł czy 1700 zł?

Blaszki 170 zł. SM48 i 200 zł SM42. Cena 1700 to gdybyś chciał zmówić gotowca (orientacyjna ;-) )
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-09-30, 22:47   

No, cóż chyba wybiorę stronę PKP, co nie oznacza kropki dla Ameryki.
Chciałbym mieć jakiś mały składzik PKP ( w tym jakąś taką sentymentalną lokę )
Tak na pamiątkę ;) bo nie długo po PKP zostaną już chyba tylko modele..
Oczywiście będzie to troszkę długotrwałe z powodów finansowych , ale powinno wyjść ;)
Na początek te 2 Falnsy. A co dalej zobaczymy.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-10-06, 18:52   

Alex napisał/a:

Z Falns jeżdżą Taurusy OBB
http://hanys.flog.pl/wpis...4c-1216-2337-bb
Ps. Jakbyś chciał mam takiego na zbyciu (Fleischmann 731201 - Elektrolokomotive Rh 1216 der ÖBB. ;-)

Taurus nieaktualny kupili go Czesi.
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-10-09, 19:41   

Alex napisał/a:
Alex napisał/a:

Z Falns jeżdżą Taurusy OBB
http://hanys.flog.pl/wpis...4c-1216-2337-bb
Ps. Jakbyś chciał mam takiego na zbyciu (Fleischmann 731201 - Elektrolokomotive Rh 1216 der ÖBB. ;-)

Taurus nieaktualny kupili go Czesi.

Cóż wątek pkp , na jakiś czas jednak zamykam.
Forumowicz Misiek przekonał mnie co do Ameryki ;)
Otóż dzisiejszy dzień miał być pamiętnym dniem, ale oczywiście moje ,,szczęście,, mnie nie zawiodło.
Tory ułożone poprawnie, wszystko sprawdzone pasuje ładnie. Zasilacz Piko Analog również, próba ze starą loką nic, ani drgnie, druga próba z nową loką to samo. Czy to problem zasilacza czy jak ?
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2013-10-09, 19:55   

Cytat:

Tory ułożone poprawnie, wszystko sprawdzone pasuje ładnie. Zasilacz Piko Analog również, próba ze starą loką nic, ani drgnie, druga próba z nową loką to samo. Czy to problem zasilacza czy jak ?

Czy masz może multimetr? Jeżeli tak to spróbuj zmierzyć jakie napięcie jest na przewodach od zasilacza. Najlepiej w położeniu minimalnym (wtedy powinno być około 0V) i w maksymalnym (między 12 a 16V). Prąd stały.
Na marginesie, mam na zbyciu zestaw ROCO Multimaus z centralką i zasilaczem - mógłbyś wejść w DCC. :-)
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-10-09, 19:58   

Salamanca napisał/a:
Cytat:

Tory ułożone poprawnie, wszystko sprawdzone pasuje ładnie. Zasilacz Piko Analog również, próba ze starą loką nic, ani drgnie, druga próba z nową loką to samo. Czy to problem zasilacza czy jak ?

Czy masz może multimetr? Jeżeli tak to spróbuj zmierzyć jakie napięcie jest na przewodach od zasilacza. Najlepiej w położeniu minimalnym (wtedy powinno być około 0V) i w maksymalnym (między 12 a 16V). Prąd stały.
Na marginesie, mam na zbyciu zestaw ROCO Multimaus z centralką i zasilaczem - mógłbyś wejść w DCC. :-)


To bardzo ciekawa propozycja zastanowię się.
Multimetr gdzieś się znajdzie, chwila nie wpadłem na to;)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-10-09, 20:14   

próba nr2
tory ułożone, zasilacz odłączony
weź baterię 9 voltową i przytknij "bieguny" do torów.
Lokomotywa rusza?

W perspektywie informacji o pewnych deformacjach w podróży zaczynam się wściekać na PP.
Zapakowana chyba była dobrze?
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-10-09, 20:36   

Misiek napisał/a:
próba nr2
tory ułożone, zasilacz odłączony
weź baterię 9 voltową i przytknij "bieguny" do torów.
Lokomotywa rusza?

W perspektywie informacji o pewnych deformacjach w podróży zaczynam się wściekać na PP.
Zapakowana chyba była dobrze?

PP pocztę tak ?
Oj przesyłka była bardzo dobrze zabezpieczona, paczka nie była uszkodzona.
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-10-09, 21:47   

Ciemnota moja nie zna granic ;) Dopiero teraz wpadłem po co dali 2 spinki do torów ;) + - Lewa prawa ;) a ja się na jednej głowiłem jak tu zrobić żeby się nie stykało ;)
Śmiga składzik jak ta lala ;) :mrgreen:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-10-09, 21:50   

:mrgreen:

Jak sprzęgi? Jest różnica?
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2013-10-09, 21:57   

Z sprzęgami w tych nowych wagonach i lokomotywie, przy lekkim puknięciu już łapią, z resztą muszę jeszcze troszkę popracować, ale to zostawiam na weekend :-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group