Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
semafor
Autor Wiadomość
wilko

Wiek: 48
Dołączył: 13 Wrz 2016
Skąd: Olsztyn
  Wysłany: 2018-09-17, 20:22   semafor

Montuję makietę - analog - a nie znam się na elektryce. Rozumiem, że trzeba podłączyć obwód tak: Semafor/zwrotnica - pulpit sterowniczy - zasilacz. Tylko, że semafory i zwrotnice mają po trzy kabelki. No i czy mogę połączyć te odbiorniki szeregowo ? Czytałem też o torze kontaktowym - jak to działa, czy w ogóle działa, jak to wszystko połaczyć ? Drugi temat; czy można najpierw przykleić matę trawiastą, a na nią podłoże z torami ?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2018-09-18, 17:35   

Ja bym się nie bawił w taką półautomatykę i oddzielnie podłączał semafor a oddzielnie rozjazdy.

A jaki to semafor? w Viesmanie nawet dobrze narysowali w instrukcji co i jak podłączyć. Dodatkowe dwa kabelki do oświetlenia ;-)

Tor kontaktowy - jest jakiś gotowiec?

Mata dopiero po przyklejeniu torów. Jakich torów? Takich Fleischmann z gotową posypką, czy tylko z podkładami?
 
     
wilko

Wiek: 48
Dołączył: 13 Wrz 2016
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-09-18, 23:14   

No właśnie, jak oddzielnie rozjazdy i semafory ? Tor kontaktowy na modele-ad9bis.pl Tory mam Flei-itd gołe. No jak przycinaç tę cholerną trawę ? Chcę kupić dwa pulpity analogi i połæczyć je szezeregowo, mam dwa semafory ze światłami.
 
     
wilko

Wiek: 48
Dołączył: 13 Wrz 2016
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-09-25, 15:33   semafor

Czyli połączyć semafor ze zwrotnicą szeregowo i do pulpitu sterowniczego ? A do czego służy przekaźnik uniwersalny ?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2018-09-25, 17:41   

Nie wiem jaki to jest układ, czy z przekaźnikiem czy bez.

Ja kiedyś tam semafory miałem podłączyć oddzielnie do przełączników. Żadnych sprzężeń z zwrotnicami (rozjazdami) czy przekaźnikami.

Po prostu: zasilanie -> przełącznik > semafor
 
     
wilko

Wiek: 48
Dołączył: 13 Wrz 2016
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-10-02, 14:42   

Dalej nie łapię po co trzy kabelki przy semaforze ? (+/-) i co jeszcze ? Gdzie to podłączyć ?
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-10-03, 00:08   

Masa - 1, Ramię w górę -2, ramię w dół - 3, analogicznie oświetlenie masa, zielone, czerwone
 
     
wilko

Wiek: 48
Dołączył: 13 Wrz 2016
Skąd: Olsztyn
  Wysłany: 2018-10-03, 11:49   

Fajnie, masa czyli co to jest ? gdzie tę masę podłączyć i do czego właściwie ona służy? Np. żarówki/LED-y mają normalnie tj. dwa kabelki (+/-). Mam semafory ze światłami, zero elementów ruchomych, czy jest pozycja neutralna tj. wszystkie światła wyłączone, czy jedno musi świecić non stop ? Wiem, że można je połączyć ze zwrotnicami elektrycznymi, ale chyba wolę niezależne. Próbuję się z makietą po raz pierwszy, chciałbym zamontować oświetlenie wewnętrzne np. dworca - ale czy żarówka nie nagrzewa się zbyt mocno - nie chcę czegoś zjarać - przecież to plastik, widziałem w necie malutkie LED chyba będą lepsze ?
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-10-03, 23:16   

Zapodaj zdjęcie i typ semafora
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group