Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
torowisko nad stawami
Autor Wiadomość
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-10-15, 21:42   

wiygN napisał/a:
Słupki można też z code 40 machnąć Często były robione z szyn staroużytecznych.


po wielekroć spotkałem się z takim rozwiązaniem w 1:1, ale nie wpadłem na ten pomysł w Nce. Wkrótce zobaczymy, jak Twoje zaszczepienie ideą wyjdzie w praktyce ;-) , mojej praktyce :mrgreen:
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-10-19, 10:04   

podziękowania za zwrócenie uwagi. Na zdjęciu jest stara odbojnica i na drugim już nowa, wymieniona, prawidłowa i tak dalej.
Jedna uwaga dla chcących sobie odbojnice zamontować, na moście, łuku, czy gdzieś tam. Wykonanie odbojnicy dłuższej niż 100 mm z materiału złomowego, a w szczególności 230 mm, jest zadaniem karkołomnym ze względu na trudności z wyprostowaniem szyny code 40. Ja zamontowałem, nie jestem zachwycony efektem, ale po 3 dniach prostowania szyna wkońcu zmiękła i powiedziała, że jest już prosta, a ja mam tylko przewidzenia. ;-)

Resize of DSC00663.JPG
Plik ściągnięto 132 raz(y) 34,07 KB

Resize of DSC00644.JPG
Plik ściągnięto 128 raz(y) 106,42 KB

 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-19, 10:12   

a co z mostem? Powinien byc ażurowy, a jest jakaś decha pod torem.
Skoro juz tak jest, to musisz kupic gdzieś (albo poczekać i kupic u nas) blachę żebrowaną, przykryjesz tę niedoróbkę, często na mostach jest ułozona koło toru.
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-10-19, 10:22   

tak, tak, chcę * (przykryje również paskudną plamkę z kleju)

*) dowcip w og.
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-20, 05:49   

173 napisał/a:
po 3 dniach prostowania szyna wkońcu zmiękła i powiedziała, że jest już prosta, a ja mam tylko przewidzenia. ;-)
eee tam ja bym się nie przejmował ;-)

p1010016ih1.jpg
Plik ściągnięto 95 raz(y) 124,05 KB

 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-10-20, 09:51   

dzięki za podparcie psychiczne poparte dowodem fot.; ale, ale, jak tak się dokładniej przyjrzałem, to chyba będę musiał te szyny jeszcze trochę pokrzywić :lol:

słupki przejazdu niestrzeżonego wykonane z c40 wyglądają dużo lepiej niż poprzednie wykonanie z mieszadełek, nie mówiąc już o kupnych z plastiku firmy F.

Resize of DSC00671.JPG
Plik ściągnięto 75 raz(y) 55,97 KB

 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-20, 09:54   

imitację betonowych lepiej wycinać z kartonu (zupełnie nie rozumiem skąd Ci się wziął pomysł robienai z tych badyli), można też zanabyć np. na Dzielnej polistyrenowe pręciki Evergreena.
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-10-20, 19:12   

no cóż, badyle wstępnie rokowały pewne nadzieje, były płaskie, łatwe w cięciu nożykiem. Wystarczyło tylko wyrównać po cięciu i pomalować.
Jednak słupki muchomorki bardziej podobają mi się zrobione z szyn c 40. Pomalowałem już je (zostały małe popraweczki) i będą gotowe do montażu.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-20, 19:18   

Drewno trzeba używać w eNce roztropnie. Bo patyczki trzeba jeszcze oszlifować, poza tym sa za grube - popełniłeś ten sam błąd w kombinatoryce jak z rurkami o których dziś rozmawialiśmy ;-)
Pamiętaj eNkowcu w twórczym szale: pomnóż zawsze wymiar przez skalę :mrgreen:
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-10-20, 19:48   

hugwa napisał/a:

Pamiętaj eNkowcu w twórczym szale


:mrgreen:

oj nie łatwo nad szałem zapanować :lol:

.
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-10-21, 21:02   

pudrowanie, wprzódy na torze próbnym, przedstawione efekty są już na torze właściwym. To było proste, ale ;-) dzięki wskazówkom: przycięty pędzelek, nanieść, wklepać, nadmiar zdmuchnąć. W razie potrzeby powtórzyć czynności z większym naciskiem na "wklepać" i mniejszym naciskiem "zdmuchnąć" ;-) .

Resize of DSC00710.JPG
Plik ściągnięto 130 raz(y) 75,78 KB

Resize of DSC00707.JPG
Plik ściągnięto 108 raz(y) 115,56 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-10-21, 21:12   

przejedź jeszcze staroużyteczną szczoteczką do zębów po całości,
fajnie się rozbabrze po torowisku
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-11-03, 15:36   

przyszła kolej ;-) na sadzenie trawy. Zacząłem od prób ze ścieżką. Trzy warianty na sklejce. Od góry zdjęcia - ścieżka sypana przez szablon na już posadzoną trawę (kiepski rezultat); ścieżka sypana wzdłuż przystawionego do podłoża kartonika (nie najlepiej); ścieżka zrobiona przez przyklejenie do wąskiego naniesionego na podłoże paska kleju jaśniejszej trawy wyszła najlepiej. Jest to trochę pracochłonne - po wyschnięciu ścieżki ostrożnie naniosłem klej i posadziłem trawę ciemniejszą po obu stronach ścieżki. Wyszło tak jak wyszło na zdjęciu.

[ Dodano: 2007-11-03, 20:36 ]
zielenienie na module. Do tej pory nie bardzo wiem co mnie z tą wodą podkusiło i to w takiej ilości. ;-)
Obawiałem się, że woda mi nie wyjdzie i zepsuję cały moduł - zrobiłem ją na początku.
Teraz pracochłonność robót związanych z zabezpieczaniem powierzchni wody, jej brzegami jest mocno wkurzająca. Następnym razem: więcej ćwiczeń z wodą przed modułem, a wodę zostawić na sam koniec - no może przed zakrzaczeniem brzegów i posadzeniem drzew.

Zastanawiam się również nad takim tematem: może trzeba było najpierw posadzić trawę pod mostem, a później zamontować most. Jak ładnie posadzić trawę pod mostem? No tak, a tory? No chyba, że most zwodzony. ;-) Tak, następny most to będzie tylko zwodzony. :lol:
Człowiek się uczy całe życie (no jeżeli jest leniem to z przerwami), a i tak ... .

Trawa jest w początkowej fazie, dosadzone zostaną jeszcze kwiatki, chwasty mniejsze i większe, krzaczki.

[ Dodano: 2007-11-04, 10:43 ]
pierwsze próby zkrzaczenia; wody nie udało mi się jescze dokładnie doczyścić.
Coś w tym krajobrazie nie pasuje, albo czegoś jest za mało, chociaż też może być za dużo.
Jakieś sugestie? ;-)

Resize of DSC00747.JPG
Plik ściągnięto 77 raz(y) 74,42 KB

Resize of DSC00749.JPG
Plik ściągnięto 88 raz(y) 108,81 KB

Resize of DSC00758.JPG
Plik ściągnięto 80 raz(y) 101,52 KB

Resize of DSC00761.JPG
Plik ściągnięto 82 raz(y) 93,3 KB

Resize of DSC00763.JPG
Plik ściągnięto 87 raz(y) 85,25 KB

Resize of DSC00762.JPG
Plik ściągnięto 98 raz(y) 88,87 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-04, 13:57   

ej, no, po posypaniu zielskiem, te dwa górne obrazki, sympatycznie wygląda!

tylko trochę zróżnicowania kolorków tego zielska się przyda!
tylko, żeby nie wyszło tak :!:
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-04, 14:06   

173 napisał/a:
Coś w tym krajobrazie nie pasuje, albo czegoś jest za mało, chociaż też może być za dużo.
e no fajnie tak jak Misiek napisał i jeszcze troszkę drzewek i krzaczków i OK będzie ;-) a i patynka na Przepompownie .
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group